טיפול שורש הוא התהליך שבו מטפל רופא השיניים בחלק הפנימי של השן.
זהו החלק המכיל את רקמת מוך השן (העצב) המורכבת מרקמת חיבור, כלי דם ועצבים. רקמה זו מצויה גם בכותרת(החלק של השן שרואים בפה)
וגם בשורשים (המצויים בתוך עצם הלסת).
עששת ("חור בשן") או חבלות הן הסיבות העיקריות שבגללן מתפתחת דלקת או נמק ברקמת המוך.
סיבות נוספות בגללן מבוצע טיפול שורש הן ספיגות של השן (חיצונית או פנימית), הרס נרחב מאד של כותרת השן עד כדי כך שלא ניתן לשחזר את הכותרת מבלי לבצע טיפול שורש, סדק בכותרת השן ולעיתים גם מחלת חניכיים.
לעיתים יש צורך לבצע מחדש את טיפול השורש הקיים בשן.
ספיגה של השורש היא תופעה פתולוגית שאינה נפוצה במיוחד אך יכולה לגרום לנזק חמור ובלתי הפיך בחלק מהמקרים שיוביל לעקירת השן.
בתהליך הספיגה תאים שמקורם ברקמות שבקרבת השורש "אוכלים" את רקמת השורש הקשה (דנטין) וגורמים לאובדנה.
תאים אלו אינם אמורים לספוג את השורש ובחלק מהספיגות הסיבה בגללה תאים אלו מתחילים ל"אכול" את השורש עדיין אינה ברורה.
ספיגות שורשים מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות: ספיגה פנימית וספיגה חיצונית. בספיגה פנימית מקור התאים ש"אוכלים" את השורש הוא ברקמת המוך שבתוך השן.
בספיגה חיצונית מקור התאים הוא ברקמות הסובבות את השורש.
ספיגות חיצוניות מתחלקות למספר סוגים. חלקן ניתנות לעצירה ע"י ביצוע טיפול שורש, למשל ספיגה דלקתית (inflammatory root resorption) המתרחשת לאחר חבלה. חלקן דורשות טיפול מורכב הכולל טיפול שורש ו/או כירורגיה מקומית, למשל במקרים של ספיגה צווארית (external cervical resorption).
אך קיימות גם ספיגות חיצוניות שלא ניתנות לעצירה כמו ספיגה שחלופית (replacement resorption) המתרחשת לאחר אנקילוזה ודורשת טיפול מורכב ורב תחומי (ראה דקורונציה).
במקרים מורכבים נדרש לעיתים הידע והנסיון של הרופא המומחה לטיפולי שורש ע"מ לקבל תשובות על שאלות שונות הקשורות בתחום זה (חבלות, ספיגות של השורשים, כאבים עיקשים, מבנה שן מורכב וכד').
במקרים אלו מופנה המתרפא ע"י רופא השיניים המטפל למרפאתנו לבדיקה.
במרפאה מבוצעת בדיקה מקיפה בעזרת מכשור מתקדם הכולל מיקרוסקופ טיפולי, הדמיות כמו צילומי רנטגן דיגיטליים או צילום סיטי ייעודי לשיניים.
לאחר הבדיקה ייתן דר' נוני תשובות לשאלות שנשאלו כגון: הצורך בטיפול, קביעת סוג הטיפול, הטיפול הנדרש במקרים של טראומה לשיניים, פרוגנוזת (חיזוי הצלחת) הטיפול ועוד.
טראומה דנטלית לשיניים קבועות היא תופעה שכיחה מאד והגורמים לה מגוונים (נפילות, מכות, תאונות דרכים, פציעות ספורט וכד').
חבלות לשיניים נפוצות בעיקר בילדים ובמתבגרים והשיניים הנפגעות העיקריות הן החותכות העליונות.
אבחנה נכונה של סוג החבלה, חומרתה והרקמות שנפגעו היא לעיתים קרובות קשה ומסובכת.
ההחלטות על סוג הטיפול ותזמונו וכן הטיפול עצמו בשיניים הן מורכבות ודורשות ניסיון וידע רב בטיפול ספציפי בחבלות.
הטיפול בחבלות דנטליות שונה בשיני חלב ובשיניים קבועות.
המידע שלהלן מתייחס לשיניים קבועות בלבד!
קיימים סוגים שונים של חבלות דנטליות, החל משברים מזעריים בכותרת השן ( chipping) ועד לתלישה מלאה של השן ממקומה שבמכתשית העצם (שירוש/ avulsion).
תוצאת החבלה נקבעת ע"י מספר גורמים, העיקריים שבהם: סוג, מיקום וחומרת הפגיעה.
זכרו ! בכל מקרה של חבלה לשיניים ולרקמות הסמוכות יש לבצע בדיקה ע"י רופא שיניים.
לאחר בדיקה יסודית, שכוללת צילומי רנטגן ולעיתים צילום CT ייעודי לשיניים, רופא השיניים יקבע את האבחנה ואת סוג הטיפול הנדרש.
במקרים של פגיעה קלה, ייתכן ולא יידרש טיפול אקטיבי חוץ ממעקב תקופתי ובמקרים חמורים יותר נדרש לעיתים טיפול ארוך טווח (בעיקר בילדים) הדורש מעורבות של מספר תחומים ברפואת שיניים (מומחים לטיפולי שורש, רפואת שיניים לילדים, יישור שיניים, שיקום הפה ועוד).
רופא השיניים יקבע האם הרקמה החיה שבשן (המוך) נפגעה. במידה והרקמה לא נפגעה יש לבצע מעקב (פגיעה יכולה להתגלות תקופה ארוכה לאחר החבלה).
במידה ויש פגיעה ב"עצב" של השן לרוב יהיה צורך בטיפול שורש.
אצל ילדים בהם השיניים הפגועות צעירות ולא סיימו את התפתחותן מומלץ לנסות לשמור על רקמת המוך חיה כמה שניתן על מנת לאפשר את המשך התפתחות השורש.
גודל השבר בכותרת השן יקבע בד"כ את צורת שחזור השן.
אזורים של שברים קטנים ניתן לתקן ע"י ביצוע שיחזורים אסתטיים בצבע השן או הדבקה של החלק השבור. במקרה של שבר נרחב יתכן ויהיה צורך בביצוע כתר.
במידה והשבר כולל גם את השורש לעיתים אין מנוס מעקירת השן.
מומלץ בכל מקרה של שבר כותרת לאתר את החלק השבור, לשמור אותו בנוזל (מים) ולהגיע איתו בהקדם לרופא השיניים.
במקרים רבים ניתן להדביק את החלק השבור להשגת אסתטיקה ברמה גבוהה .
לעיתים נגרם שבר בשורש השן כתוצאה מהחבלה. מיקום השבר, מידת התזוזה של החלק שנשבר, ומהירות החזרת החלק הנייד וקיבועו הם הגורמים העיקרים שיקבעו את עתיד השן.
ככל שהשבר בשורש רחוק יותר מהכותרת (עמוק יותר בעצם) הסיכוי לשמירת השן בפה לטווח הארוך גדול יותר.
תזוזה של השן ממקומה יכולה להתרחש למספר כיוונים יחסית למקומה המקורי (הצידה, לתוך העצם או מחוץ לעצם). לעיתים נתלשת השן כולה מהמכתשית, חבלה הנקראת שירוש/ Avulsion (ראה מה לעשות כאשר שן עפה מהפה?).
לרוב יש להחזיר את השן למקומה בהקדם האפשרי ולקבע אותה בעמדה זו למשך הזמן הרצוי עד להתייצבותה.
ברוב המקרים יידרש טיפול שורש בשן עקב קריעת כלי הדם המזינים את רקמת המוך.
בילדים צעירים בהם השיניים טרם סיימו את התפתחותן, כאשר החבלה אינה חמורה והשיניים מוחזרות למקומן מיידית, לעיתים תחזור חיות השן וימנע הצורך בטיפול שורש.
נדרש מעקב צמוד אחר שיניים אלו על מנת לאתר התפתחות פתולוגיה (למשל ספיגת שורש) בהקדם האפשרי ולבצע טיפול שימנע נזק נוסף.
דקורונציה הוא טיפול שמטרתו לשמור על ממדי עצם הלסת ולמנוע נזק אסתטי המשכי במקרים של חבלות לשיניים קידמיות בילדים ובמתבגרים.
במקרה של חבלה חמורה לשיניים, כמו תזוזה או תלישה מלאה של השן ממקומה נגרמות לשן שתי פגיעות עיקריות:
כאשר הפגיעה בשורש היא נרחבת וחמורה (למשל שהות של השן מחוץ לפה ביובש זמן ארוך) לא תתרחש בנייה מחודשת של הסיבים המחברים אותו לעצם ולכן ייווצר חיבור במגע ישיר בין השורש לעצם שסביבו, תופעה הנקראת אנקילוזה (ankylosis).
כתוצאה מכך השורש ישתתף בתהליך הנורמלי הכולל הרס ובניה של כל עצמות הגוף, במהלכו ייספג השורש ויוחלף ברקמת עצם בהדרגה (ספיגה שחלופית replacement resorption) עד להחלפתו המלאה של השורש בעצם ונפילת הכותרת.
הטיפול מבוצע כאשר מתגלה פער בין גובה השן שנפגעה לשיניים הסמוכות והוא מערב מספר תחומים ברפואת שיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ורפואת שיניים לילדים.
בעיתוי הנכון מבוצעת כריתה יזומה של הכותרת והשארת השורש הנספג בתוך העצם.
כתוצאה מכך נבנית עצם מעל גדם השורש הנותר והיא ממשיכה לצמוח יחד עם העצם הסמוכה שסביב השיניים הבריאות.
עצם זו פותרת את הפגם האסתטי ומאפשרת ביצוע שתל בגיל המתאים.
לאחר כריתת הכותרת מבוצע לילד שחזור של הכותרת החסרה (בעזרת פלטה נשלפת או שחזור מודבק) לצורך שמירה על האסתטיקה.
טיפול זה דורש שיתוף פעולה מצד ההורים והילד ומעקב צמוד (של מספר שנים) ע"י הרופאים המטפלים עד לסיום הגדילה וביצוע שתל / שחזור קבוע מסוג אחר.
המתרפא מוזמן לפגישות תקופתיות גם לצורך החלפה של השחזור האסתטי כך שיתאים ללסת המתפתחת וגם לשם מעקב אחר התפתחות העצם וגדילתה.
תוצאות הדקורונציה משפרות לאין ערוך את האסתטיקה ואת ביצוע השחזור הקבוע עם סיום הגדילה ולכן טיפול זה נפוץ לאחר חבלה.
טיפולי שורש לילדים מבוצעים בשיניים חלביות וגם בשיניים קבועות. טיפול שורש בשיניים חלביות מבוצע על ידי רופא שיניים לילדים ואינו דורש מומחה לטיפולי שורש.
לעומת זאת טיפול שורש בשיניים קבועות לילדים הינו טיפול מסובך ומורכב שדורש מיומנות ויכולת להתמודד עם האתגרים שמציבות שיניים צעירות ומתרפאים צעירים.
מכיוון ששיניים צעירות הן בעלות שרידות נמוכה לאורך זמן, נעשה כל מאמץ במקרים המתאימים להימנע מביצוע טיפול שורש מלא בהן על מנת לאפשר לשורשים להמשיך את התפתחותם ועל ידי כך לשמור על השיניים בפה תקופה ארוכה יותר.
טיפולים אלה מבוצעים כאשר חלק מרקמת מוך השן היא בריאה או עם דלקת הפיכה.
נשמור על רקמה זו בתוך השן ובעזרת חומרים מיוחדים ומתקדמים נגן עליה כך שהיא תאפשר את המשך התפתחות השורשים.
טיפולים אלו נקראים טיפולי מוך והם כוללים מגוון טיפולים כגון כיפוי מוך חלקי או צווארי
כיפוי מוך צווארי
בשיניים צעירות בהן מוך השן נמקי או עם דלקת בלתי הפיכה נבחר את הטיפול המתאים בהתאם למידת התפתחות השורשים.
טיפולים אלו הם מסובכים מכיוון שיש צורך להתמודד עם קצות השורשים בעלי הפתחים הנרחבים והקירות הדקים של השורשים.
כאשר השורש מפותח יחסית (השן בקעה לפני כמה שנים) נבצע טיפול שורש בדומה לטיפול אצל מבוגרים ובאותם חומרים אך נתאים אותו לשיניים צעירות.
בשיניים צעירות יותר נבצע טיפול המכונה אפקסיפיקציה (apexification)
ובו ניצור מחסום בקצה הפתוח של השורש באמצעות חומר מיוחד.
בשיניים מאד צעירות שרק בקעו או מצויות בתהליך בקיעה קיים קושי לבצע מחסום מלאכותי בקצה השורש מפאת גילו הצעיר ולכן נבצע בהן טיפול מתקדם הנקרא רווסקולריזציה (revascularization).
טיפול זה כולל חיטוי עדין של תעלת השורש בעזרת חומרי שטיפה וחומרי תרופה ולאחר מכן עידוד כניסה של רקמה חדשה שמקורה בקצה השורש לתוך חלל השורש המאוד רחב.
מטרת הטיפול היא לאפשר בנייה של רקמה חדשה בתוך השורש ולאורך קירותיו.
על סמך הממצאים בספרות המקצועית העדכנית, ברוב המקרים טיפול זה אינו מאפשר רגנרציה אמיתית של רקמת המוך והתפתחות השורש אך לעיתים נראית המשך בנייה של השורש על ידי רקמות קשות אחרות.